Firma Konik- nr 1 na krakowskim rynku musztard
Przedsiębiorstwo
Produkcyjno-Handlowe ANKORP Sp. z o.o. jest kontynuatorem bardzo
znanego przed wojną na terenie Polski producenta musztard i octu z
Krakowa – firmy „Gablenz i Syn”, której geneza powstania sięga
1880 roku.
Ta fabryka,
powstała w 1880 roku dzięki zaangażowaniu przybyłemu z dawnej
Kongresówki, Janowi Lebensteinowi. Rozwijała się w sercu
Zwierzyńca na drodze pomiędzy dzisiejszymi ulicami Emaus i Królowej
Jadwigi. Produkowała ocet i różne gatunki musztardy. W swojej
nazwie nawiązywała do bogatych tradycji produkcji musztardy z
Dusseldorfu, potężnego zagłębia musztardowego Nadrenii-Westfalii.
Po I wojnie
światowej fabrykę odkupił od poprzednich właścicieli Wiktor
Gablenz. Powstała spółka "Gablenz i Syn". Fabryka
otrzymała spore dokapitalizowanie i przeprowadzono szereg
niezbędnych inwestycji. Po śmierci Wiktora w 1930, jego syn Jerzy
sam zarządzał fabryką. Co ciekawe – Jerzy Gablenz był też
uznanym muzykiem i kompozytorem.
Po katastrofie
pieczę nad fabryką przejęła Małgorzata Gablenzowa. To ona
przeprowadziła jej produkcję przez cały okres niemieckiej
okupacji. Fabryka była miejscem schronienia dla tych, którzy nie
posiadali meldunku, zagrożonym wywózką na roboty do III Rzeszy.
Pracownicy fabryki mieli godne warunki pracy otrzymując wielkie
wsparcie materialne i moralne. W 1949 r wdowa po Jerzym Gablenzu
oddała fabrykę w dzierżawę powstałej na bazie fabryki -
Spółdzielni Pracy POLMES. Fabryka kontynuowała swoją produkcję
do 1992 r. Wówczas podupadająca spółdzielnia została kupiona
przez nowych właścicieli i powstała firma PPH Ankorp sp z o.o.
Zachowano znak
handlowy – charakterystyczny biały konik na czerwonym tle oraz co
najważniejsze tradycyjne receptury. Przejęto też pracowników
POLMESU. Większość jest już na emeryturze, ale niektórzy pracują
do dzisiaj. Zmodernizowano przestarzały park maszynowy. Przywrócono
rodzinny charakter firmy.
źródło: artykuł autorstwa Adama Muchy
fot. Adam Mucha |
fot. Adam Mucha |
fot. Adam Mucha |
fot. Adam Mucha |
Dzisiaj na tle
innych producentów tę firmę wyróżnia tradycyjna technologia wytwarzania
na zimno czyli procesu, który zachowuje wartości odżywcze
składników i nie traci zawartych w nich witamin. Rozcierane na krem
musztardy są leżakowane, schładzane oraz powoli mieszane przez dwa
dni. W procesie produkcyjnym nie używa się konserwantów i
zagęstników.
Obecnie na rynku
występują w większości musztardy pasteryzowane, odgazowane
próżniowo i konfekcjonowane na gorąco. Taka technologia produkcji
radykalnie skraca czas i koszty produkcji lecz obniża wartości
odżywcze, zawartość witamin oraz smak musztard.
Musztardy z
Konikiem - to jedynym w Polsce i jeden z trzech w Europie –
producent musztard działający bez przerw od XIX w i stosujący do
dzisiaj tradycyjną technologię produkcji musztard na zimno.
Sztandarowy
produkt spółki – krem z gorczycy z miodem jest w ciągłej produkcji od
niemal 100 lat według dokładnie tych samych receptur, co jest
ewenementem na polskim rynku spożywczym.
Aktualnie w
firmie produkowanych jest osiem rodzajów musztard : sarepska,
stołowa-delikatesowa, kremska, chrzanowa, majonezowo – chrzanowa,
starofrancuska, jałowcowa oraz nasz legendarny krem z gorczycy z
miodem. Produkowane są również ketchupy tradycyjne o smaku
łagodnym i pikantnym.
źródło: artykuł autorstwa Adama Muchy
![]() |
facebook.com |
Sklep franczyzowy to rodzaj sklepu prowadzonego w ramach umowy franczyzowej. Franczyzobiorca, korzystając z rozpoznawalnej marki i wsparcia franczyzodawcy, prowadzi sklep zgodnie z ustalonymi standardami i procedurami. Taki model biznesowy umożliwia szybki start i rozwój działalności, korzystając z know-how i zaplecza większej firmy.
OdpowiedzUsuń